Dacă suntem în situaţia de a alege între implant sau proteză dentară trebuie să le cunoaştem avantajele şi dezavantajele ca să luăm cea mai bună decizie. Statisticile arată că o treime dintre românii care ajung la stomatolog au mai mulţi dinţi lipsă, în vreme ce un sfert din populaţia ţării, în special în zona rurală, nu are dinţi deloc. Aceste statistici poziţionează România în topul statelor cu cele mai grave probleme dentare din Europa.

Principalii factori de risc enumeraţi de specialişti sunt: fumatul, alimentaţia, poluarea la care se adaugă igiena dentară precară şi neprezentarea periodică la dentist. Vestea bună este că în urma campaniilor de informare şi educare, numărul românilor care aleg să meargă periodic la dentist este din ce în ce mai mare, iar statisticile arată că şi numărul implanturilor dentare s-a triplat în ultimii cinci ani, la noi în ţară.

Mulţi români aleg protezele dentare pentru că sunt mai ieftine

La prima vedere, protezele dentare sau punţile detaşabile pot apărea mult mai puţin costisitoare decât implanturile dentare, având în vedere costurile iniţiale mai mici. Însă, nu trebuie uitat că preţul iniţial pe care îl plătim nu include costul înlocuirii protezelor sau a punţilor, care ar putea fi necesare la fiecare 5 ani. De asemenea, nu include costurile de întreţinere, cum ar fi fixatorii şi adezivii. Un alt aspect pe care trebuie să-l avem în vedere când facem această alegere este legat de faptul că trebuie să-i acordăm multă atenţie şi să o curăţăm zilnic. Spre deosebire de dinţii naturali sau de implanturile dentare, proteza dentară trebuie scoasă pentru a fi curăţată, ceea ce poate fi o bătaie de cap consumatoare de timp. Mulţi pacienţi cu proteza dentară au constatat că aceasta afectează gustul alimentelor şi adesea au probleme de acomodare la început.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Translate »